Mennyire keresőbarát a WordPress 3.6-os verziója?

A választ csak akkor tudhatjuk meg, ha telepítjük és megvizsgáljuk az eredményt.

Forráskód

Én elsőként mindig azt nézem meg, hogy egy adott honlap valid-e, azaz milyen a forráskód dokumentumtípusa és az hibamentes-e. Ellenőrzéshez a W3C Markup Validation Service honlapját használom. Itt gyorsan kiderül, hogy a forráskód dokumentumtípusa cseppet sem meglepő módon HTML5-ös, és sajnos szintén cseppet sem meglepő módon tartalmaz hibákat. Igaz, csupán kettőt, és azok sem súlyosak. Keresőoptimalizálás szempontjából ez a két jelentéktelen hiba elhanyagolható.

„Sajnos” én a hibamentes forráskód elkötelezett híve vagyok, és miután most már ez az oldal is a WordPress 3.6-os verzióját használja, így kénytelen leszek a keretrendszer hibáit sürgősen kijavítani.

Struktúra

Validálás után kikapcsolom a stíluslapot, hogy a Google szemüvegén keresztül is szemügyre vehessem az oldalt.

Szokás szerint a tartalom és a forma tökéletesen el van választva egymástól, így ténylegesen csak a tartalommal kell foglalkoznom. Itt azonnal szembetűnik, hogy a verzió honosítás nem sikerült tökéletesre, ugyanis három szöveges elem angol nyelven jelenik meg. Ezek a „Menu”, a „Skip to content” és a „One comment so far” szövegek. Ezek sem számítanak kardinális hibának, de szerencsésnek sem nevezhető az, hogy a magyar nyelvű szövegbe angol szavak keverednek.

Kicsit alaposabban megvizsgálva néhány egyéb elem is kimaradt a fordításból, így pl. a keresés eredménytelensége esetén megjelenő „Nothing Found” és „Sorry, but nothing matched your search terms. Please try again with different keywords.” páros, valamint a sikeres keresés esetén megjelenő „Search Results for” is még fordításra vár.

Vizsgálódásom tényleges tárgya, az oldal felépítése -önmagamat kell ismételnem- azonban szokás szerint tökéletes, a címsorok helyesen vannak alkalmazva.

Akadálymentesség

A struktúra, a tartalom és a forma szétválasztása, valamint a szinte hibamentes kód együttesen is igen jó ajánlólevelet jelentenének akadálymentességi szempontból, de mint azt  már -eddig ugyan hibaként megcímkézve- láthattuk, a „Skip to content” elem egyebek mellett akadálymentességi célokat szolgáló elemként van jelen.

Böngészőfüggetlenség

Mivel egyre nagyobb arányban keresgélünk mobileszközökről is, így fontos keresőoptimalizálási szemponttá nőtte ki magát a böngészőfüggetlenség.

WordPress 3.6 és a vele együtt megjelenő Twenty Thirteen sablon ezt az igényt maximálisan kiszolgálják.

Wordpress 3.6 nyitóoldalon álló mobilképernyőn

WordPress 3.6 nyitóoldalon álló mobilképernyőn

Keresőbarát hivatkozások

Megszokott, hogy a WordPress a beszédes hivatkozásokat is tudja kezelni, és szerencsére így van ez az aktuális verzióban is.

És akkor a válasz

Fentiek alapján jól látható, hogy a WordPress aktuális, 3.6-os verziója minden, a keresőoptimalizálás szempontjából fontos technológiai igényt kielégít, így jó szívvel használhatjuk honlapjaink kiszolgálására.