Bootstrap? Tegyünk egy próbát!

Bootstrap?

Sokféle próbálkozás létezik arra, hogy könnyebbé, gyorsabb tegyék a honlapok fejlesztőinek és kezelőinek a dolgát. A WordPress, a Joomla és a Drupal CMS rendszerek mindkét kört célozzák, de be kell látnunk, hogy igen gyakran ágyúval-verébre effektusnak érezhetjük azt, amikor egy projekt vagy mikrovállalkozás ritkán (megkockáztatom sohasem) változó honlapjának pár karakternyi szöveges és néhány képből álló vizuális tartalmához egy szakmai felkészültséget igénylő, több megabájtos keretrendszert kell feltelepítenünk, adatbázist illesztenünk, valamint előbbi rendszeres frissítéseiről gondoskodnunk.

Persze, mint tudjuk a jó programozó fő ismérve a lustaság, ezért gyakran megesik az ilyen. Pedig létezik a CMS rendszerek telepítésén kívül más gyors, konyhakész megoldás is, az egyik épp vizsgálódásom tárgya, a Twitter által publikált, nyílt forráskódú Bootstrap keretrendszer.

A rendszer nagyszerű logika mentén szétválogatott apró HTML és CSS kódrészlet-gyűjtemények összessége, amelyek a legtöbb általános funkcionális igényt tökéletesen kielégítik. Segítségükkel könnyedén és gyorsan, a tényleges igényeinkre szabott statikus honlapokat készíthetünk egy egyszerű kódszövegszerkesztővel, alapszintű HTML és CSS ismeretek birtokában.

Bootstrap a keresőoptimalizálás felől nézve

Na, de miért is foglalkozom ezzel a keretrendszerrel egy alapvetően keresőoptimalizálással foglalkozó honlapon? Azért, mert a Bootstrap azon kevés ilyen rendszerek egyike, amelynél a webszabványok betartása nem csak kívánalom volt, hanem meg is valósították azt, így tehát (feltétezve, hogy mi magunk is odafigyelünk erre) könnyedén szabványos weboldalakat készíthetünk a segítségével.

A másik igen fontos szempont pedig a szintén vesszőparipámnak számító rugalmas (böngésző független) webdesign kiszolgálása volt. Tehát a honlapunk nem csak szabványos lehet, de ami ma legalább ennyire fontos okostelefonokon és egyéb kütyükön is jól megjelenő, jól használható is.

Ha valahol (főként Favicon formájában) a alábbi logót látjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az oldal készítői éltek a Twitter által kínált nagyszerű lehetőséggel!

Bootstrap logó

Bootstrap logó

Hogyan kezdjük el?

Létezik egy nagyszerű oldal, a LayoutIt! ahol a honlapunk szerkezetét mindenféle előképzettség nélkül összeállíthatjuk fogd és vidd módszerrel, Bootstrap elemek felhasználásával, majd az elkészült forráskódot letöltve magunknak, már csak a tényleges tartalmat kell beleillesztenünk a töltelékek helyére.

Miért pont ma írok erről?

Ma egy újabb kísérlet kezdődött. Egy korábban is eredményes honlapunkat Bootstrap elemek felhasználásával újraépítettünk, és a mai napon élesítettünk, kíváncsian várva azt, hogy ez a változtatás milyen módon befolyásolja majd a holnap keresőhelyezéseit és a látogatói interakciók számát. A szóban forgó kísérleti alany az Ecseren működő Peugeot bontó honlapja.

Az eredményről 1-2 hónap múlva ugyanitt beszámolok.