2016. október hónap bejegyzései

A WordPress pénzügyei

A WordPress pénzügyei

Ha ma valaki fejében megszületik annak a gondolata, hogy szeretne önmaga vagy vállalkozása számára egy (új) honlapot készíteni vagy készíttetni, akkor előbb vagy utóbbi biztosan találkozik a WordPress kifejezéssel.

Aztán attól függően, hogy ezt milyen szövegkörnyezetben hallja a legkülönfélébb kép alakulhat ki benne.

Vannak, akik lehúzzák azzal, hogy ez egy ingyenes rendsz_r, és épp annyit is ér.

Mások az egekbe magasztalják, és fennhangon állítják, hogy ezzel komoly informatikai tudás nélkül 5 perc alatt honlapot lehet készíteni.

A skála elég széles, és mint általában, az igazság valahol félúton van. Ebben a cikkben ennek eredünk a nyomába.

Mi is az a WordPress?

A WordPress egy közösség által fejlesztett CMS (honlap tartalomkezelő rendszer), amely valóban bárki számára, ingyenesen a saját anyanyelvén hozzáférhető és használható.

Igaz tehát az az állítás, hogy ingyenes.

De vajon attól, hogy valami ingyenes annyit is ér?

A WordPress egy kiváló üzleti modellre épül.

Az alaprendszer és számos kiegészítő valóban ingyenesen hozzáférhető. Ezek telepítése és használata azonban nem mindenki számára ismert, ezért az ilyen tevékenységek során a WordPresshez kapcsolódó különféle szolgáltatások és termékek értékesíthetőek.

A világ összes aktív honlapjának 1/4-e, a CMS alapú honlapoknak pedig közel 60%-a WordPress rendszerben készült. Ez számszerűen jelen pillanatban legalább 60.000.000 azaz hatvanmillió WordPress honlapot jelent (forrás: Internet Live Stats és WordPress.org).

A WordPresshez kapcsolódó szolgáltatásoknak és termékeknek tehát óriási piaca van.

Ez világszerte tanácsadók/tartalom kezelők/fejlesztők/… százezreinek (megkockáztatom millióinak) jelent kiváló megélhetési lehetőséget. Csak az alap WordPress fejlesztésében több százan vesznek részt. Hatalmas tehát azoknak a tábora, akik anyagilag érdekeltek abban, hogy ez a rendszer fennmaradjon és fejlődjön, sőt piacvezető legyen.

Ez a kiváló üzleti modell és a köré csoportosuló hatalmas embertömeg a garancia arra, hogy ez a rendszer (ingyenessége dacára) alapvetően a ma elérhető legjobb lehessen.

Fontos tudnunk, hogy a WordPress ingyenessége kötelező jelleggel csupán az alaprendszerre értendő! A kapcsolódó kiegészítők, és szolgáltatások esetén azok létrehozói dönthetik el, hogy milyen üzleti modellt alkalmaznak. Igen gyakori az a megközelítés, hogy elfogadnak támogatást, vagy valamilyen alap funkcionalitást díjmentesen biztosítanak, az extra szolgáltatásokért és a támogatásért ellenben fizetni kell.

WordPress segítségével 5 perc alatt komoly informatikai tudás nélkül 5 perc alatt honlapot lehet készíteni.

Technikai

A WordPress telepítéséhez szükségünk van egy tárhelyre (virtuális webszerverre), valamint egy onnét elérhető adatbázis hozzáférésre.

Ha ezek a rendelkezésünkre állnak és ismerősen csengenek számunkra a böngésző és FTP kifejezések, akkor a WordPress alap telepítőcsomagjának letöltését is beleszámolva valóban perceken belül egy olyan honlapot (valójában inkább honlap vázat) kaphatunk, amely mindenben megfelel a legkorszerűbb webtrendeknek (és nem utolsó sorban a webszabványoknak is).

Tehát: felhasználóbarát, keresőbarát, mobilbarát, …

A szolgáltatáskészlete azonban elég szerény. Csupán szöveges és képi információkat (beleértve a videókat is) tudunk elhelyezni rajta, továbbá a honlap arculata is csupán néhány egyszerű alap sablon közül választható ki.

Technikai értelemben tehát igaz, hogy 5 perc alatt lehet egy WordPress honlapunk.

Tartalom

Ahhoz azonban, hogy legyen egy valódi, élő honlapunk (ne csupán egy üres honlap vázunk), amely valamilyen gazdasági értéket képvisel, először is szükségünk van egy üzleti (gazdasági) célra.

Valamire amit el akarunk érni, és amelynek eszközét (legalább részben) az interneten történő megjelentésben látjuk.

Ha már van egy ilyen célunk (pl. ha a világ legismertebb WordPress bloggere akarunk lenni azért, hogy mindenki tőlünk kérjen tanácsot és cserébe mesés óradíjakat számlázhassunk), akkor ehhez elsődlegesen releváns tartalomra lesz szükségünk.

Ezt a tartalmat pedig elő kell állítanunk, és ez bizony igencsak időigényes tevékenység. Csak az eredeti tartalom képvisel értéket, így a másolás nem vezet eredményre.

Ki kell találnunk, hogy pontosan mit szeretnénk megosztani a világgal. Össze kell gyűjtenünk az ehhez kapcsolódó információkat, majd ezeket rendszereznünk kell.

Ezen a ponton még csak az anyaggyűjtésen vagyunk túl, de már lehet, hogy napokat fektettünk a munkába, és akkor még hátra van az, hogy mindezt olyan formába öntsük, hogy az a közönségünk számára érdekes, értékes, érthető, és ideális esetben még szórakoztató is legyen.

A honlapunkra elkészítettük az első szöveges tartalmat (jobb esetben már készítettünk hozzá némi képi- vagy videó illusztrációt is), a honlap pedig sok ilyen tartalomból áll, tehát a honlap teljes elkészítése biztosan nem 5 perc lesz, bármilyen gyors is legyen a kezdeti telepítés.

Kiegészítő szolgáltatások

Igen jellemző (inkább kivétel nélküli), hogy az adott honlap kiterjedtebb funkcionalitás igényel annál, amit az alap WordPress csomag kínál.

Gyakran űrlapokat, táblázatokat szeretnénk megjeleníteni a honlapunkon, hírlevél feliratkozókat gyűjtenénk, hogy nekik hírlevelet küldhessünk, akár egy webáruházra is szükségünk lehet, amelyben a termékeinket értékesíthetjük.

Ezekhez az igényeinkhez csak a WordPress hivatalos oldalán jelenleg több mint 46 000 kiegészítőt találunk, és további több ezret a különféle piactereken és a fejlesztőik saját honlapjain.

Csupán az a feladat, hogy megkeressük és kiválasszuk, majd telepítsük a számunkra leginkább megfelelőt (tapasztalatom szerint) akár több napos feladat is lehet.

Legyen egyedi!

Mindenki egyedi látványvilágú honlapot szeretne. Ehhez pedig arculat kell.

Az előbb azt írtam, hogy a funkcióhoz szükséges bővítmények összeválogatása akár napokat is igénybe vehet, pedig az csupán az üzleti igények kielégítését szolgálja, amely többé-kevésbé objektívnek tekinthető.

A nekünk vagy a megrendelőnknek megfelelő arculat kiválasztása ennél fokozottan problémásabb, és sokkal időigényesebb, hiszen itt többnyire nem racionális, hanem érzelmi döntést kell hoznunk.

Á, ez sem az igazi…

Ilyenkor gyakran napokat töltünk különféle arculati piacterek előtt, és bevérzett szemmel állunk fel a nap végén azzal, hogy melyik az a száz arculat, amelyik már majdnem, de mégsem az igazi.

Valójában minden igény egyedi

Bármennyi időt is töltsünk el a válogatással, a kiválasztott bővítmény vagy arculat jellemzően nem teljesen fedi le az igényeinket, ezért kisebb-nagyobb mértékben módosítanunk is kell azt. Ehhez újabb napok vagy hetek munkája is kellhet.

A bővítmények és arculatok telepítése és beállítása gyakran (a módosítása pedig biztosan) túlmutat az átlagos internet felhasználói ismereteken. Ilyenkor jól jöhetnek a szép számmal elérhető (jellemzően angol nyelvű) bemutató (tutorial) videók, vagy a szükséges tudással rendelkező WordPress szakértők.

Az idő pénz

Eddig még „csak” az időnket áldoztuk be, de mint tudjuk az idő pénz. A következő bekezdésben leírtak esetén azonban már a zsebünkbe is kell nyúlnunk.

A WordPress pénzügyei

Tapasztalataim szerint egy átlagos funkcionalitású WordPress honlap fejlesztése során legalább az alábbi témakörökben fizetős bővítményekre lesz szükségünk:

  • egyedi arculat (külcsín)
  • néhány funkcionális bővítmény (adminisztráció)
  • webáruház termékek kezelése (adminisztráció)
  • webáruház bankkártyás fizetés megoldások (e-kereskedelem)
  • automatikus mentés (biztonság)

A fentiek honlaponként összesen nagyságrendileg 50-500 dollár költséget jelentenek.

Az arculat és a bővítmények testre szabása pedig több nap, esetenként akár több hét munkát, amely fejlesztői óra- vagy napidíjjal számolva több százezres vagy milliós összeg is lehet.

Eldördült a startpisztoly

Készen vagyunk a honlapunkkal, publikálhatjuk. De ahhoz, hogy a honlap sikeres legyen, hónapok vagy akár évek munkája szükséges. Szerencsére a kitartás jellemzően meghozza a gyümölcsét!

Összefoglalásul:

Véleményem szerint a WordPress a honlapok létrehozásának jelenlegi legjobb alternatívája, de ehhez is szükség van informatikai ismeretekre (legalábbis megfelelő mennyiségű oktató videó végignézésére), némi pénzre, de legfőképpen időre.

Internet milliomosok tehát csak következetes és kitartó munkával lehetünk, amihez a WordPress kiváló eszközünk lesz!

Ez a cikkem a WordPress Magyarország honlapon jelent meg azonos címmel 2016. október 14-én.

This entry was posted in Blog by .