Happy B-day!

Szeptemberben nem volt időm írni, bár lett volna miről. Többek között a Google 14. szülinapjáról.

Furcsa sikertörténet az övé.

Ha a Google lépett volna másodikként a Hold felszínére, akkor ma neki tulajdonítanánk ezt a történelmi jelentőségű lépést.

Tulajdonképpen épp az a folyamat jellemzi a legjobban, ami nap mint nap épp a Google keresőben zajlik le.

Valaki fejében megszületik egy öltet, elkezdi csinálni valahogy. Aztán jön valaki más, aki kicsit továbbgondolja, kicsit változtat rajta, majd megelőzi az ötletgazdát és végül majd az ő nevéhez kapcsoljuk az ötletet, míg az eredeti ötletgazdát elnyeli a feledés homálya.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy keresőrendszer, amelyet Altavistának hívtak. 1995-ben született, de három évre rá a Google-ös fiúk kicsit továbbgondolták. Emlékszünk még az Altavistára?

Az Altavista után egy évvel megjelent a Hotmail szolgáltatás, amely még ma is igen erős, de aztán rá négy évre a Google-ös fiúk kicsit továbbgondolták, majd újabb 4 évig fejlesztgették, tesztelgették, és megjelent a Gmail. Eszünkbe jutna ma valakinek azt javasolni, hogy hozz létre egy Hotmail fiókot?

A Hotmail után egy évvel megszületett a Babel Fish, az első webfordító. Ezúttal három évet kellett várni a Google alternatíva megjelenésére. A Babel Fish CMS-ekben még létezik, de használja még valaki online?

A listát hosszasan lehetne folytatni. Pl. Skype és Google Talk, FlickR és YouTube.

De miért is írtam le mindezt?

A sor végén van egy furcsa páros, a Facebook és a Google+. Ki mit jósol? Melyikre fogunk 14 év múlva emlékezni?